2022-04-06 14:10:38• hírek • Szatmár.ro

Citerás könyvet mutatnak be péntek délután a Lépésházban

Április 8-án, pénteken 18 órától a szatmárnémeti Lépésházban kerül bemutatásra Gáspár Attila Gradus ad Parnassum – Partiumi citeraleckék című kötete.

„A citeraoktatást is, mint minden más hangszer oktatását el lehet kezdeni óvodás korban. A gyermek érdeklődésén és a pedagógus hozzáértésén (karizmáján) múlik az eredményesség. Gyermekdalaink sokszínűsége gazdag anyagot szolgáltat az élvezetes fejlődéshez, elmélyüléshez. Majd népdalaink tematikai gazdagsága, történelmi dalaink, regös-énekeink, egyházi népénekeink szépsége vezeti egyre magasabb „gradusokra” (nagyszüleink szilágysági szóhasználatában „grádicsokra”) a citerázni tanulókat. A tudatosan, az egyszerűtől a bonyolultig válogatott zenei példák sora, ezek következetes gyakorlása, technikai megoldásainak készségekké fejlesztése mindenkor a kívánt felkészültségeket eredményezték. Citeraleckéinket 12 fejezetbe szerkesztettük Gáspár Enikővel, aki a zilahi Tanítóképző Szakközépiskola módszertanának oktatója” – írja a szerző.

A könyvbemutató alkalmával Rácz Lóránd, a könyv szerkesztője méltatja a kiadványt, illetve fellép a Röpike néptánc együttes Kása Zsolt és Kása Melinda néptáncoktatók vezetésével, valamint a Pusztadaróci Vadrózsák citera együttes, Krisztián Erika vezetésével.

Az eseményt követően a könyv dedikáltatásra is lehetőség lesz.

A könyv kiadása a Magyar Kormány által a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. segítségével valósult meg. Kiadja a Szatmárért Egyesület.

A kiadását szorgalmazta a Borókagyökér Egyesület.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: